Home / Articles / Fatwa – Participating in hindu fireworks celebrations and wishing them “happy diwali”?

Fatwa – Participating in hindu fireworks celebrations and wishing them “happy diwali”?

Q: On the occasion of Diwali, can we wish hindus happy Diwali? Also, can we take part in the fireworks celebrations?

A: We have been commanded in the Hadith to refrain from emulating the kuffaar in their celebrations, customs and traditions as well as adopting their ways. Nabi (sallallahu alaihi wasallam) said, “The one who emulates a people will be counted from amongst them (in the sight of Allah Ta’ala).”

Hence, it is not permissible for a believer to say “happy diwali” to hindus or to participate in their fireworks celebrations. If one does so, one will be showing honour and respect to their kufr and shirk celebrations as well as promoting and supporting their religion.

In regard to participating in kuffaar celebrations, the jurists have written that if a Muslim participates in the celebration of the kuffaar with the intention of showing respect to their celebrations or their holy days, he will become a kaafir and will leave the fold of Islam.

However, if he participates in the celebration without the intention of showing respect and honour to their celebration, he will not become a kaafir, but he will be guilty of committing a major sin.

The greatest bounty that Allah Ta’ala has granted us is the religion of Islam. Therefore, showing appreciation and gratitude to Allah Ta’ala for this great bounty demands that we firmly hold onto Islam and remain steadfast on its teachings at all times, and abhor and totally shun the ways and customs of the kuffaar.

And Allah Ta’ala (الله تعالى) knows best.

عن ابن عمر قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من تشبه بقوم فهو منهم. (سنن أبي داود رقم 4033)

خرج عمر بن الخطاب إلى الشام ومعنا أبو عبيدة بن الجراح فأتوا على مخاضة وعمر على ناقة له فنزل عنها وخلع خفيه فوضعهما على عاتقه وأخذ بزمام ناقته فخاض بها المخاضة فقال أبو عبيدة يا أمير المؤمنين أنت تفعل هذا تخلع خفيك وتضعهما على عاتقك وتأخذ بزمام ناقتك وتخوض بها المخاضة ما يسرني أن أهل البلد استشرفوك فقال عمر أوه لم يقل ذا غيرك أبا عبيدة جعلته نكالا لأمة محمد صلى الله عليه وسلم إنا كنا أذل قوم فأعزنا الله بالإسلام فمهما نطلب العزة بغير ما أعزنا الله به أذلنا الله (المستدرك على الصحيحين للحاكم، الرقم: 207)

( والإعطاء باسم النيروز والمهرجان لا يجوز ) أي الهدايا باسم هذين اليومين حرام ( وإن قصد تعظيمه ) كما يعظمه المشركون ( يكفر ) قال أبو حفص الكبير لو أن رجلا عبد الله خمسين سنة ثم أهدى لمشرك يوم النيروز بيضة يريد تعظيم اليوم فقد كفر وحبط عمله ا هـ (الدر المختار 6/754)

يكفر بوضع قلنسوة المجوس على رأسه على الصحيح إلا لضرورة دفع الحر والبرد وبشد الزنار في وسطه إلا إذا فعل ذلك خديعة في الحرب وطليعة للمسلمين وبقوله المجوس خير مما أنا فيه يعني فعله … وبخروجه إلى نيروز المجوس لموافقته معهم فيما يفعلون في ذلك اليوم وبشرائه يوم النيروز شيئا لم يكن يشتريه قبل ذلك تعظيما للنيروز لا للأكل والشرب وبإهدائه ذلك اليوم للمشركين ولو بيضة تعظيما لذلك لا بإجابة دعوة مجوسي حلق رأس ولده وبتحسين أمر الكفار اتفاقا حتى قالوا لو قال ترك الكلام عند أكل الطعام حسن من المجوس أو ترك المضاجعة حالة الحيض منهم حسن فهو كافر كذا في البحر الرائق (الفتاوى الهندية 2/276)

وبيع المكعب المفضض للرجل إن ليلبسه يكره لأنه إعانة على لبس الحرام وإن كان إسكافا أمره إنسان أن يتخذ له خفا على زي المجوس أو الفسقة أو خياطا أمره أن يتخذ له ثوبا على زي الفساق يكره له أن يفعل لأنه سبب التشبه بالمجوس والفسقة اهـ (رد المحتار 6/392)

Answered by:

Mufti Zakaria Makada

Checked & Approved:

Mufti Ebrahim Salejee (Isipingo Beach)